.

Læste bøger

 

*

Noget af det dårligste jeg længe har læst. Ingen handling, ingen spænding men mest af alt en lærebog i smaragdslibning - hvem der så måtte være interesseret i det emne....

Pierre Levy, en jødisk smaragdsliber får nyt mod på livet efter tre hjertestop. Han genoptager kontakten til sin barndomsven, den muslimske juveler Youssef og påbegynder sit livsværk, slibningen af en sjælden smuk smaragd. Imens rejser Pierres datter, kunsthistorikeren Zara rundt i nogle af verdens farligste afkroge for UNESCO

(Februar 2019, Saxo Premium)

 

 

 

****

Spændende og tragisk dokumentarisk fortælling fra det nordligste Norge

Ved Ishavet er en stort anlagt fortælling om en kvinde og hendes uægte datter lige før og under Anden Verdenskrig. De lever i en lille fiskerbygd i Nordnorge og prøver hver for sig at få et liv midt i en voldsom og ødelæggende natur og i krigens kaos

(Februar 2019, Saxo Premium)

 

 

 

***

En uhyggelig historie som sammenkædes med nutidens unge som søger i deres rødder. Desværre er "nutids-delen" al for meget ugebladsromantik.

Gennem tredive år kidnappede børnehjemslederen Georgia Tann fattige børn fra Sydstaterne og solgte dem til rige familier i hele USA. Inden vi blev jeres er en gribende roman baseret på denne skæbnesvangre og virkelige historie.

(Januar 2019, Saxo Premium) 

 

***

En lidt tam biografi omend de 350 sider blev læst på få dage - så noget har alligevel trukket.

Michael Bundensen giver i sin bog et sjældent og intimt indblik i den folkekære sangers liv. ”Michael Bundensen” er fortællingen om tiden som forsanger i Shu-Bi-Dua, livet som offentlig kendt person og om de to blodpropper, der ændrede hele hans liv.

(Januar 2019, Saxo Premium)

 

 

 

****

Lidt overfladisk men nogle gode og spændende historier.

”Asfalt og Blomster” foregår i flere fortællerspor. Et spor omhandler Jack, som vokser op i 1970érne hos sine bedsteforældre, efter hans mor findes myrdet i København. Han er indesluttet og dyster af sind, og 1980érnes mørke atmosfære trækker ham ind i punkverdenens univers af druk, stoffer og melankolske stemning.

(Januar 2019, Saxo Premium)

 

 

 

***

Lidt for langtrukken og for meget sort-syn.

Morten vokser op i ghettoen Urbanplanen på Amager med det værst tænkelige udgangspunkt - han er intelligent, dygtigere end sine jævnaldrende i skolen, og drømmer om at blive skuespiller. Men drømmene lever under umulige vilkår i et understimuleret miljø præget af vold og kriminalitet, samt en selvforstærkende underklasse-jantelov, der mere end noget andet dikterer, at man ikke skal tro, man er en skid.

(Januar 2019, Saxo Premium)

 

 

*****

Forrygende beskrivelse af indvandrer problematikken. Rystende læsning.

I "Guds bedste børn" møder vi Simon, som endelig prøver at få sit liv tilbage på sporet, Mickey, der sidder i et sikret ungdomsfængsel og Jamil, der prøver at få sit liv tilbage efter en indlæggelse på den lukkede afdeling. De tre unge mænds liv er kædet sammen af ulykkelige omstændigheder og Jamil drømmer om at hævne sig.

(December 2018, Saxo Premium)

 

 

 

*

Igangværende (1800 sider)

 

 

 

 

 

 

 

*****

Fantastisk som Puk Damsgård kan bevæge sig rundt i krigen i Syrien.....

Puk Damsgård har flyttet sit skriveværksted til fronten i Mosul i Irak for at skildre krigen og dens skæbner på tæt hold. Den ni måneder lange offensiv mod terrororganisationen Islamisk Stat var den mest omfattende militæroperation i landet

(December 2018, Saxo Premium)

 

 

 

****

Historien fortsætter - men bliver ikke helt forløst....

Syv sind handler om tvivl, opgør og forbudte tanker. Om syv menneskers stræben efter at lykkes på deres egne og på andres præmisser. Fortsættelse på 100 dage.

(November 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

*****

Forrygende fortællekunst, kan næsten ikke lægge den fra sig.

100 dage er en roman om uro og begær. Løgn, svigt og selvbedrag. Om enevældige konger i og uden for kongehuset, og hvad der gemmer sig bag al pragten i de nordlige forstæder omkring Dyrehaven. 100 dage er en selvstændig efterfølger til den anmelderroste Hambros Allé 7-9-13

(November 2018, Saxo Premium)

 

 

 

**

Alt, alt for meget drab, blod og makabre beskrivelser.
I 1437 bliver den svagelige Henry VI endelig myndig og overtager tronen efter sin for længst afdøde far Henry V. Samtidig tvinger de to adelige familier York og Lancaster England ud i en tredive år lang borgerkrig. Mens tordenskyerne samles, belejres Henry VI og hans støtter både i hjemlandet og i det delvist engelsk regerede Frankrig - for ikke alle tror på, at de rørte vande kan navigeres af en sygelig konge

(November 2018, Saxo Premium)

 

 

 

Opgivet

Igen en lille pige der fortæller

 

(Oktober 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

 

Opgivet

 

(Oktober 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

 

 

Opgivet

SÅ kedeligt at høre en lille pige fortælle

 

(Oktober 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

 

 

***

Pigekammeret er en uforglemmelig og hjerteknugende fortælling om vor tids tjenestepiger, om stærkt søsterskab og uventet venskab – og om at turde kæmpe for det, man ønsker sig og tror på. Søstrene Dolly og Tala er langt væk hjemmefra. I Singapores brændende hede må de slide fra morgen til aften for rige familier fra Vesten for at kunne sende penge hjem til deres egne familier i Filippinerne

(Oktober 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

***

Rørende og rystende beretning om slavekvinden Philida.

Slavekvinden Philida er mor til fire børn, som hun har med sin herres søn Francis. Men hun skal sælges til en anden herre, da Francis’ far har beordret ham til at gifte sig med en fin, hvid kvinde.

Året er 1832, og Sydafrika er fyldt med rygter om at sætte slaverne fri. Philida beslutter sig for at risikere sit liv ved at indgive en klage mod Francis, der er løbet fra sit løfte om at sætte hende fri. Philida begynder dermed at afprøve grænserne for sin frihed.

(Oktober 2018, Saxo Premium)

 

 

***

En kærlighedshistorie som ellers har en god historie, men ender ud i den rene ugebladsromance. Alligevel lidt rørende.

Sarah og Eddie falder pladask for hinanden, men problemet er, at de slet ikke kender hinanden, og efter 7 dage sammen, hører Sarah ikke længere fra Eddie: Han er forsvundet sporløst, og Sarah aner ikke hvorfor. Men der må være en god grund. 

(Oktober 2018, Saxo Premium) 

 

****

Sydafrikansk forfatter som væver apartheid ind i en familie-historie.

I Nadine Gordimers roman "Min søns historie" ses livet i Sydafrika i årene op til 1990 gennem en sort drengs øjne, mens han ser sin far deltage aktivt i kampen mod apartheid og selv betaler de store personlige omkostninger.

(September 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

*****

Sydafrikansk forfatter der skriver så hårene rejser sig.

En tør hvid årstid" fortæller om en sort aktivists død i en fængselscelle og den indvirkning, som tragedien har på en hvid sydafrikansk lærer, der på grund af sin vrede over systemets brutalitet og uretfærdighed må forlade sine hvide landsmænd for at kæmpe for de sortes sag – uden at de sorte af den grund vil have med ham at gøre.

(September 2018, Saxo Premium)

 

 

 

*

En rædsel på mere end 600 sider, stort set uden handling. Langt værre end hendes første roman Stillidsen.

“Den lille ven” er Donna Tartts anden roman. Der er tale om et mysterium centreret om en ung pige bosat i de amerikanske sydstater i slutningen af det 20. århundrede. Hendes implicitte bekymringer om den længe uforklarlige død af hendes bror og dynamikken i hendes udvidede familie er i stærkt fokus såvel som de kontrasterende livsstile der er at finde i småbyerne og hos sydstatsfolkene.

(September 2018, Saxo Premium)

 

 

*****

Endnu engang overrasker Mich Vraa. Efter en lidt stille start tager historien fart der både ryster og rører læseren dybt, dybt.
Burde have 6 stjerner.

FAITH er beretningen om hvordan Danmark vandt og efter 250 år atter mistede sin koloni i Vestindien. Men romanen er først og fremmest en handlingsmættet og intens fortælling om en stærk kvinde i et helt særligt øjeblik i historien.

(September 2018, Saxo Premium)

 

 

 

****

Fortsættelsen af "Hvis der skulle komme et menneske forbi".
Medrivende familiekrønikke om en taber-familie ud over det sædvanlige.
Hvad sker der med en familie i underskud, som pludselig kommer til penge? Som endelig får det, de har drømt om? Vil alt nu endelig blive godt i hjemmet for enden af den lange grusvej lidt uden for Skive?

(September 2018, Saxo Premium)

 

***

Sjove historier fra 70'erne.
Gode og dårlige ting kommer i stimer, og for Matti begynder det gode, da han og Moderen og Manden Med De Grå Bukser forlader lejligheden og flytter i hus på vejen. Her vrimler det med selvbyggere, socialister, børnelokkere og fisefornemme i et muntert sammenrend af vejfester.

(August 2018, Saxo Premium)
 

 

*****

Mich Vraa overgår sig selv fra Håbet. Medrivende fortælling om Peter von Scholten.

Den 14. juli 1827 tiltrådte Peter von Scholten embedet som generalguvernør på Sankt Croix i Dansk Vestindien.

Præcis enogtyve år senere, den 14. juli 1848, forlod han øen i ly af mørket for at sejle til Danmark for sidste gang. Elleve dage forinden havde han – omgivet af mange tusind bevæbnede oprørere og imod den danske konges og regerings ønske – endelig sagt de ord der gjorde en ende på slaveriet i Dansk Vestindien: Now you are free!

(August 2018, Saxo Premium)

 

***

Vidunderlig roman. Meget speciel i opbygning og indhold men fyldt med satire.
Grev Alexander Rostov, hofjægermester og ridder af Skt. Andreasordenen, residerer allerede i suite 317 på Hotel Metropol i Moskva, da han i foråret 1922 bliver stillet for ’Hastekomitéen under folkets intendantur for indre anliggender’ anklaget for at have skrevet et digt (og for ikke at ville fralægge sig sine adelstitler). Det er i årene umiddelbart efter Den Russiske Revolution, og Rostov idømmes livslang husarrest på hotellet. Træder han uden for hoveddøren, vil han blive skudt ned på stedet.

(August 2018, Saxo Premium)

 

 

****

Hvis der skulle komme et menneske forbi følger en familie på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland. Faderen er ved at gå fallit og må låne penge af sin succesfulde storebror, der tilsyneladende gladeligt låner familien penge, men kræver både taknemmelighed og kontrol til gengæld. Moderen bruger dagene på at kæderyge foran computeren, mens hun spiller internetkasino.
Hvert kapitel handler om en episode i forfatterens opvækst. Den ene mere spændende/rystende end den anden. Spændende og let læsning.

(August 2018, Saxo Premium)

 

 

 

****

Året er 2008. Jende og Neni Jonga er immigreret fra Cameroun med deres 6-årige søn og er nu bosat i Harlem. De kan dårligt tro deres held, da Jende bliver ansat som chauffør for Clark Edwards, der har en høj stilling hos Lehman Brothers. Clark går heldigvis mere op i diskretion end i at se Jendes papirer. Da Clarks kone, Cindy, hyrer Neni som husholderske, føler Jende og Neni, at deres lykke er gjort. Endelig tør de tro på deres drøm om en lysere fremtid i USA. Som chauffør og husholderske bliver Jende og Neni tilskuere til livet på første klasse i New York – et liv der står i diametral modsætning til deres eget.
Interessant at få fortalt om den amerikanske overklasse set med immigranternes øjne.

(Juli 2018, Saxo Premium)

 

 

***

Vibse er over halvvejs i livet, og tingene går ikke hendes vej. Mandag bliver hun fyret fra sit arbejde som gymnasielærer (røvhuller), torsdag flytter hendes datter Laura hjemmefra (lille ælling), og fredag har hun et kæmpeskænderi med sin mand Bent (idiot). Nu kan det være nok! Hun kører op i familiens afsidesliggende hus i Sverige for at være alene, men en snestorm rammer, strømmen går, og nu er Vibse ikke længere så sikker på, at turen til Sverige var en god idé.

(Juli 2018, Saxo Premium)

 

 

 

****

Mellem 1854 og 1929 blev mere end 200.000 forældreløse og gadebørn i USA sat på tog, der kørte tværs gennem Midtvesten til en uvis fremtid. På hver perron stod familier klar til at tage et barn for en skilling – en stærk dreng til marken, en nuttet lille baby… eller en pige, man kunne bruge, som man ville.

(Juli 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

****

For at redde sin mor må Johan gifte sig med Marie, selv om han elsker Hannah. De bosætter sig på et fyrtårn to havmil fra byen Uthaug i Norge, hvor det blæser så meget, at deres børn må bindes fast for ikke at blæse i havet. Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

(Juli 2018, Saxo Premium)

 

 

 

**

En thriller på godt og ondt - mest det sidste. Spændende og alligevel uendelig plat, ligesom plottet mister al jordforbindelse.
Efter en stormende forelskelse er Raphael og Anna allerede blevet forlovet efter seks måneder. Raphael fornemmer dog hurtigt at alt ikke er, som Anna fortæller. På en kærlighedsferie i Sydfrankrig spørger Raphael indtil Annas fortid.

(Juli 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

****

Anna Kerrigan på knap tolv får lov til at tage med sin far på besøg hos Dexter Styles, en mand som hun fornemmer er afgørende for hendes fars og hele familiens overlevelse. En historisk roman om 2. verdenskrigs betydning for New York og underverdenens barske hverdag.

(Juli 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

***

Handler om venskabet mellem børnene Lila og Elena, som opvokser i det fattige kvarter i Napoli. Fængslende og bevægende roman.
1. bind af 4 om de to veninders liv.

(Juni 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

 

*****

Afslutningen på Dina's saga.
Barnebarnet Karna indlægges på sindssyge hospital i København og Anna følger med og ønsker sin frihed. Igen en roman af Wassmo som al for hurtigt når til sidste side.

(Juni 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

****

Den autodidakte fotograf tages til fange af IS. Hatten af for Puk Damsgaard - hun kan skrive så hårerne rejser sig.

(Juni 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

 

***

Selvbiografi om Knuds opvækst på Falster med en tysk mor (tæt efter krigens slutning) og en pertentlig far.
Bogen er ikke en fortløbende roman men fortæller i bidder både om Knuds problemer som "tyskerunge" og hans aner. Fortalt med et glimt i øjet.

(Juni 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

***

Frmesk fødes i en kurdisk familie hvor faderen kun ønsker drengebørn. Pigen bliver i stedet opfostret af bedsteforældrene.
En skræmmende roman om hvor stor indflydelse Islam har på selv de mindste dagligdags ting og hvor æresdrab er dagens orden.
En lidt afstumpet slutning.

(Juni 2018, Saxo Premium)

 

 

 

 

****

Uhyggelig roman om sovjets hærgen i Tjetjenien.
Utrolig barske historier om udryddelse af hele landsbyer.
Følger Ahkmed's bestræbelser for overlevelsen af den eftersøgte lille pige Havaa

(Maj 2018, e-reolen)

 

 

**

Handler om engelske straffefanger der slipper for galgen og i stedet bliver deporteret til Australien (Sydney).
Egentlig en spændende og uhyggelig beretning om de umenneskelige forhold fangerne havde dels i fængslet og dels på skibene, men der er lidt for meget gentagelse og "ugebladsroman"

(Maj 2018, e-reolen)

 

 

 

 

*****

Et helt fantastisk liv - og hvilken personlighed.

(maj 2018, e-bog) 

  

**

En desillusioneret ugebladsjournalist låner en lejlighed i Bayeux i det nordlige Frankrig for at skrive sin 3. roman. Her møder han Antoinette og hendes far - tidligere officer i den tyske hær.
Også Antoinettes far skriver en roman - om krigen, og først da man får serveret dele af hans roman bliver bogen spændende.
Utrolig meget naturbeskrivelse gør bogen tung.

(April 2018, e-reolen) 

 

****

En tankevækkende roman om teenagerne Isaac og Billy og deres familier i den tidligere stål by Buell.
Isaac vil søge lykken i Californien for stjålne penge og Billy har fucket up i sin glorværdige football karriere. Ved et tilfælde begår de to drenge et drab, som vender op og ned på deres og deres familiers løbebane.

(April 2018, e-reolen) 

 

***

En let læselig spændingsroman om billetdamen Ingeborg, der forfølger opklaringen af hvorfor to små børn efterlades på Helsingør Station.

(April 2018, @reolen)

 

 

 

 

 

****

Miriam er oprindelig en lille Roma pige der bytter identitet i de tyske koncentrationslejre - og lever på en løgn, som jøde, resten af livet i Sverige. Nok de mest uhyggelige beskrivelser af livet i koncentrationslejrene - uden at være udpenslende sidder man alligevel tilbage med en utrolig dårlig samvittighed. En fantastisk roman !

(Marts 2018, @reolen)

 

 

 

 

**

En noget flyvsk og forvirrende historie om kendisparret Isak og Linn. Til tider fængende og ind imellem usammenhængende og med en noget tynd slutning.

(Marts 2018, @reolen)

  

 

****

Spændende debutroman om Same pigen i nordnorge som blev revet væk fra sine rødder og flyttede med faderen til Danmark.
En gribende bog med en overraskende slutning.

(Marts 2018, @reolen)

 

*****

Et brag af en afslutning på Wassmo's trilogi.
Benjamin flytter tilbage til Norge og histroien tager nogle dramatiske drejninger.

(Marts 2018, @reolen)

 

 

 

****

Fortsættelsen af Dina's Bog hvor vi følger hendes søn, Benjamin, under sin uddannelse som læge i København.
Lige så gribende som Dina's Bog

(Februar 2018, reolen)

 

 

dina

****

 

En lidt anderledes familie krønike fra Nord Norge i 1800 tallet.
Meget fængslende at læse om den specielle Dina, som til tider er meget normal - og andre tider opfører sig grænseoverskridende - og måske især her endnu mere normalt

(januar 2018, @reolen)


 

 

perlen***

En sjov spændingsroman. Såre simpel og dog med et væld af budskaber.
Handler om perlefiskeren der finder en enorm perle, der burde give hans familie betydelig bedre levevilkår - men som ender med blot at bringe ulykke over den arme familie.
Sjovt som Steinbeck bruger musikbilleder til at beskrive personernes følelser

(januar 2018, @reolen) 

 

****

Handler om Jens Emil som nødtvunget udvandrer til USA/Alaska, hvor han som pionér bosætter sig en bjælkehytte udenfor guldgraverbyen Fairbanks. Spændende beskrivelse af guldgravertiden og den uberørte natur i Alaska.

(januar 2018, e-bog)

 

 

 

 

Udenfor bedømmelse

En meget mærkelig roman der kræver tålmodighed. Er meget flyvsk og lidt svær at følge idéen bag romanen.
Hovedpersonen som er abejdsløs bliver forladt af sin kone og møder de mærkeligste medier i én stor sammensmeltning af fiktion og fantasi.
Jeg kunne ikke følge med og opgav halvvejs igennem.....for nu.

(december 2017, @reolen)

 

 

 

 

***

Handler om de spedalske's ø Spinalonga som ligger ud for Kreta.
Historien begynder rigtig godt men ender ud i den rene ugeblads-
roman

(december 2017, @reolen)

 

 

 

 

 

***

Om den berygtede massearrestation af franske jøder Vel d'Hiv.
Journalisten Julia Harmond forsøger at opspore den lille jødiske pige der gemte sin bror i et skab da fransk politi dukkede op.
En spændende og uhyggelig historie men forfatteren savner en god grund til at journalisten sætter alt ind på at finde pigen

(november 2017, @reolen)

 

 

 

 

*

Spansk professor myrdes og datteren løser mysteriet.
Et OK plot men datteren tillægges overdrevne evner. Gab

(november 2017, gratis e-bog)

 

 

 

 

 

****

Om slavehandelen på De Vestindiske Bøger - en rystende men meget spændende roman. Godt fortalt og genialt opbygget

(oktober 2017, e-bog)

 

 

 

 

 

**

Begår folk selvmord fra klippen over floden - eller er en morder på
spil ?
En lidt spøjs historie - og langt fra Kvinden i toget

(september 2017, e-bog)

 

 

 

 

****

Om undvegne slaver som hjælpes på vej nordpå via den hemmelige underjordiske jernbane.
Spændende historisk roman

(september 2017, e-bog) 

 

 

***

Følger et familiedrama hvor morfaderen er fraflyttet sin kone for at skrive bøger om fugle. Hans hemmelighed afdækkes da han dør

(august 2017, e-bog)

 

 

 

 

 

***

Følger personen Hugo fra dreng til vinbonde - med en masse begivenheder ind imellem. Lidt langstrakt og slet ikke på højde med Havets Katedral

(august 2017)